donderdag 6 november 2014

Lichtjes parade en Unicef kinderrechten

Vandaag wordt in Leiden de lichtjesparade gehouden. Dit jaar staat in het teken van 25 jaar kinderrechten van Unicef. 18 kunstenaars hebben met kinderen van Leidse scholen grote lampenbollen gemaakt. Elke bol verbeeld een kinderrecht.
Samen met Simone van Olst en de kinderen van de groepen 7a en 7c van de Lorentzschool heb ik gewerkt aan de bol met kinderrecht 3: "ieder kind heeft recht op genoeg en gezond eten". De kinderen hebben we op crepe-papier kubistische tekening laten maken, als een soort glas-in-lood effect. Deze zijn geplasticifeerd en in de bol verwerkt. Opvallend was dat de tekeningen over weinig (maar gezond) of ongezond (maar veel) gingen.
De tekeningen over 'veel' in warme kleuren bevestigten we op de bovenkant van de bol. De tekeningen over 'weinig' kregen koude kleuren en kwamen onder op de bol. Dit symboliseert het verschil tussen het rijkere noordelijk halfrond en het armere zuidelijk halfrond. De evenaar wordt gevormd door de tekst: "Niets te eten in het zuiden op wat rijke stinkerds na. Heb je honger in het noorden, dan is dat even naar".
De bollen zijn de komende twee maanden te zien in het centrum van leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten